Rok šestý – 18. týden: Fazole

18. týden

Uplynulý víkend byl zase monotématický. Věnovaný fazoli, jako další základní plodině pro samozásobení. Výsev fazole mi přišel jako jednoduchá a rychlá práce, ale zabralo nám to v podstatě celý den. Nejvíc náročné to bylo na chalupě, kde bylo potřeba vyčistit dva záhony.

S výsevy jsme plánovali začít na zahradě, ale nejdřív jsme jeli na chalupu. Chtěli jsme vzít netkanou textilii pro zakrytí záhonů, kterou máme preventivně kvůli hlodavcům uskladněnou na chalupě. Před odjezdem z Prahy jsme osivo pro zahradu namočili do vody, abychom podpořili klíčení. Po příjezdu na chalupu jsme do auta naložili netkanou textilii, zbytky starých střešních tašek, co na chalupě ještě zůstali a namočili osivo fazolí pro záhony na chalupě. Kromě toho jsme ještě vyložili venku z chalupy kvůli otužování truhlíky s paprikami a sadbovač s celerem. Taky jsme odkryli pařeniště, ať si sazeničky zvykají.

Pro záhony na zahradě jsme zvolili hlavně výsevy vlastního osiva osvědčených odrůd. Pracovně je nazýváme „Mix“, „Žlutá“ a Černá“. Na zkoušku jsem koupil ještě jednu odrůdu na permaseminka.cz, co je vlastně taky mix různých fazolí.

Mix je v podstatě už podle názvu směs různých odrůd fazolí, co mám od mámy. Ta to takhle v mixu vysévá léta a žádnou odrůdu neřeší. My si z toho mixu selektujeme osivo, které je nejranější. To je v naších podmínkách hodně důležité, aby fazole stihla uzrát. Všechny letos pěstované odrůdy jsou totiž určené ke sklizni suchého zrna. Na keříčkové odrůdy pro sklizeň zelených lusků jsem jaksi pozapomněl při plánování záhonů i objednávání osiva.

Žlutá a černá odrůda jsou nazvané podle barvy. Ty žluté jsou menší zrna, co spíše vypadají jako hrách. Jsou ale dost rané, netrpí viditelně nemocemi a jsou skvělé v jídle. Černé fazole jsou ještě menší než ty žluté, jinak mají stejné, pro nás vhodné vlastnosti (ranost, netrpí nemocemi). Jejich charakteristickou vlastností je i to, že hodně barví do černa každé jídlo, do kterého je přidáme. Někdy to není esteticky úplně ono, ale chuťově je to v pohodě. Obě odrůdy máme od manželčiny mámy.

Jediná nová pokusní odrůda je „Beefy resilient Grex“ z obchodu permaseminka.cz. Vlastního osiva jsme měli dost a v podstatě žádnou novou odrůdu už ani nutně nepotřebujeme. Chtěl jsem ale zkusit něco nového. To mně dost baví. Vzhledem k menšímu počtu semínek (jak je pro obchod permaseminka.cz typické) je to fakt jenom na vyzkoušení, případně namnožení si vlastního osiva. Vyšlo ho jenom na dva řádky a byla to jediná odrůda, co jsem vyséval přes trubku. Ten zbytek jsme vysévali přímo z ruky, protože jsme měli dost osiva.

Záhony na zahradě jsme měli hotové poměrně rychle. Přes zimu byli zakryté, takže moc čištění nebylo. Jenom na pár úsecích bylo dost pýru. Je ale vidět, že zakrývání záhonů i chodníčků se osvědčuje. Porosty pýru už nemají takovou sílu a spíše dočišťujeme zbytky. Do budoucna se nám snad podaří zbavit pýru úplně. Po výsevu jsme ještě zakryli oba záhony netkanou textilii jako pojistku proti pozdním mrazíkům. Sice prý tento rok zmrzlí nebudou, ale raději nebudeme riskovat. Minulý rok nám fazole dost přimrzli. Textilie navíc zabrání nadměrnému odpařování vody z půdy, co je taky plus.

Kromě fazolí jsme přímo z ruky vysévali i hrách. Nevím, jestli kvůli hustějšímu výsevu, nebo kvalitnějšímu osivu vypadá letos hrách hodně dobře. Focená část záhonu nebyla zakrytá netkanou textilii. Hrách pod textilii vypadá na první pohled ještě lépe. Asi vyfotím porovnání příště. Tentokrát mně to nenapadlo a nechtělo se nám zbytečně sundávat textilii.

Kde jsme ale textilii sundali, a rádi, byl záhon s kombinací mrkve a ředkviček. Čekala nás první sklizeň ředkviček v tomto roce. Sice jsou ještě dost prťavé, ale jsou. Pár jsme jich sklidili do salátu. Příští týden by to mělo být o hodně lepší. Když sklidíme ředkvičky, tak bychom měli i vyplít záhon. Ředkvička asi dost plevelů odstínila, ale zdaleka ne všechen. Ať má pak mrkev sílu růst.

Kromě ředkviček jsme sklidili ještě další zeleninu do salátu. Trochu neplánovaně roketu, která nám obrazila na záhonu kde jsme mysleli, že už není. Bylo tam jenom pár rostlin, ale stačí to. Plánovaně jsme sklízeli ozimý salát, který vypadá stále lépe. Škoda, že jsem udělal jenom jeden řádek přímý výsev. Z předpěstovaných sazenic zatím totiž nic není a nevím, jestli vůbec něco bude. Na záhonu ale už začíná klíčit i nedávno vysetý letní salát, tak by to nemuselo až tak vadit. Na obrázku níže je část sklizně ze zahrady. Zbytek (o dost víc) jsme ještě sklidili později na chalupě).

Ta největší část práce nás ještě jenom čekala na chalupě. Samotné výsevy jsou sranda. Nejvíc času a sil zabere vyčištění záhonů. No ale zvládli jsme to. Do budoucna se tomu budu snažit vyhnout. Pomoct by nám měli zakryté chodníky mezi záhony a uvidíme, jestli na zimu nezakryjeme i samotné záhony. Rád bych ale pěstovat zelené hnojení i nadále a minulý rok vysetá ozimá řepka dopadla celkem dobře.

Na chalupě už tradičně pěstujeme popínavé odrůdy fazolí. Část jsme měli vlastní. Odrůda „Borlotto di Vigevano“ se nám osvědčila a stihlo dozrát dost lusků na osivo pro tento rok. Většinu úrody jsme sice sklidili na zeleno, ale to nevadí. Fazole byly i tak skvělé. Možná, že když budeme selektovat na ranost dostatečně dlouho, dočkáme se většiny úrody v suchém stavu. Taky ale záleží hodně i na průběhu počasí. Vlastního osiva jsme měli dost na celý záhon, tak jsme jeden celý záhon věnovali právě této odrůdě určené hlavně pro sklizeň suchého zrna.

Na druhý záhon jsem naplánoval odrůdy pro sklizeň zelených lusků. Zvolil jsem osvědčenou odrůdu „Neckarkönigin“, kterou jsme pěstovali už pár let zpátky. Jenom jsme neměli dost vlastního osiva, tak jsem koupil nové. Další odrůdou je „Neckargold“, podle názvu asi nějak příbuzná předchozí odrůdě. Vybral jsem ji hlavně kvůli tomu, že má žluté lusky. Ty by se měli v hustém zeleném porostu lépe sklízet. Na zbylou třetinu záhonu jsem vysel odrůdu „Scarlet runner“, co je v zahraničí dost oblíbená odrůda. U nás se zatím moc neosvědčila. Nestíhala uzrávat, neměla ani moc lusků a byla spíše jako okrasná rostlina. Květy má fakt hezké. Pro minulou sezonu jsem nakoupil dost osiva, protože jsem plánoval vyzkoušet polykulturu „Tři sestry“. K tomu nedošlo, osivo nám zbylo, tak chci tuto odrůdu otestovat tento rok. Zrna má moc hezká a prý jde sklízet i na zeleno.


Čištění záhonů na chalupě a výsev fazolí nám vzali hodně sil a na další práci už jsme chuť ani neměli. Ono taky byla už celkem pokročilá hodina, a ještě nás čekala cesta zpátky do Prahy a příprava večeře. Před odjezdem jsme sklidili nějakou listovou zeleninu a prošli si pozemek. Teď jak dost pršelo a bylo teplo, tak se všechno mění přímo skokově. Skoro by se dalo říct, že to roste před očima. Na chalupě toho zatím moc nemáme, ale nedávno vysetý hrášek už vypadá skoro stejně dobře, jako ten na zahradě.

Minimálně stejně dobře roste i to, co jsme nevysévali. Porosty bršlice už jsou skoro zralé na kosení. Do zemních vrutů jsme ještě ani nestačili nasadit sloupky a už je není v porostu vidět. To bychom měli brzy napravit. Ani ne tak kvůli nějakému plotu, ale kvůli keříkům budu muset brzy začít kosit. Už jsme kvůli opožděnému kosení o pár keřů přišli. Uvidíme, co příští týden. V plánu máme výsev okurek a cuket. Co je normálně rychlá práce, hlavně u cuket. Jenom nás zase čeká vyčištění záhonů na chalupě. To budeme muset něco vymyslet, aby nás to úplně neodrovnalo a měli jsme čas i na něco jiného, např. na to kosení.