Rok čtvrtý – 15. týden: Záhony na chalupě

15. týden

Největší nápor co se týká výsevů už byl za námi, a tak jsem měl pro tento týden v plánu výsev akorát na jednom záhoně na zahradě. Z jarních výsevů nám zůstala jenom červená řepa a nějaké experimenty. Počasí nám vyšlo moc hezky, takže jsme si mohli beze spěchu užívat. Na záhoně určeném pro řepu byly v roce 2019 plánovaně cukety a slunečnice. Neplánovaně tam zůstala po roce 2018 ještě cibule, kterou jsme v roce 2019 průběžně sklízeli a vzali si z ní i semínka. Manželka cibuli na podzim všechnu vytrhala, nebo jsme si to aspoň mysleli. Tento rok jsme měli zase překvapení, když cibule na stejném místě zase obrazila. Zřejmě se rozhodla, že už tady bude růst trvale.

Na fotce je mírně poškozená mrazy, které byli předchozí týden, ale jinak je úplně v pohodě. O hodně hezčí byla minulý týden, před mrazy. Když se jí na tom záhoně tak líbí, necháme ji tam a uvidíme, jestli vydrží i nadále. Trvalou cibuli jsem zkoušel vysazovat a vyséval různě po zahradě, ale zatím se jí u nás moc nedaří. Naproti tomu tohle není trvalá cibule, ale každý rok se omladí a vyroste znovu. Nám to vůbec nevadí, protože ji sklízíme na nať a ten jeden řádek na záhonu pro ní můžeme „obětovat“, i když jsme tam cibuli neplánovali.

Jak už jsme psal, tak na záhonu určeném pro řepu jsme měli v roce 2019 cukety a slunečnice. Cuketám se moc nedařilo, z části i kvůli tunelování od hlodavců. Slunečnicím se ale dařilo hodně dobře. Na záhon jsem je vyséval ze dvou hlavních důvodů. Jako lákadlo pro opylovače, kteří přitom opylí i cukety, a taky pro zlepšení půdy. Slunečnice se používají i jako zelené hnojení. Řekl bych, že slunečnice splnily oba hlavní cíle. Opylovačů kolem nic létalo hodně a půda na záhonu vypadá už celkem hezky. Dost tomu asi pomohla i vrstva listí, kterou jsem na záhon navezl na jaře 2019 jako mulč k cuketám. Kromě užitečnosti na záhoně nás slunečnice těšili i svým vzhledem a manželka si je párkrát nařezala do vázy. Ze slunečnic měli určitě radost i ptáci, kteří nám nenechali do podzimu ani jedno semínko. To ale nevadí, protože jsem v Lidlu levně koupil nová semínka. V roce 2020 ale asi pár slunečnic izolujeme, abychom nám nějaká semínka zůstala. Zbytek zůstane pro ptáky. Doufám, že nám na výměnu pomůžou s hmyzími škůdci na zahradě.

Slunečnice jsme nechali na záhonu i přes zimu. V jejich stonkách může přezimovat hmyz a v podstatě ani není moc důvodů, proč je je záhonu odstraňovat. Na jaře je akorát ustřihneme u země tak, aby kořeny zůstali v půdě. Na obrázku je záhon s jednom stranou už ustřiženou. Záhon možná vypadá trochu brutálně, ale až tak moc práce s jeho vyčištěním nebylo.

Záhon jsem nakypřil vidlemi a vyčistili jsme ho. Rýt už fakt není potřeba. Půda je kyprá a vypadá o hodně líp, než na začátku. Možná za nějaké 2-3 roky už nebude potřeba ani kypřit vidlemi. To bychom rádi dosáhli na všech záhonech. Už teď u většiny záhonů nemusím šlapat na vidle, abych je zatlačil do půdy. Stačí zatlačit jenom rukama.

Hákem jsem nadělal v záhonu řádky a mohli jsme vysévat. Tentokrát to bylo jednoduché. Na celý záhon jsme plánovali jenom jeden druh zeleniny, i když ve dvou odrůdách. Červenou řepu vyséváme na celý záhon už asi třetím rokem. V kuchyni ji celkem používáme a jeden záhon je pro nás tak akorát, zvlášť když se povede dobrá sklizeň. Po minulo-ročním testu více odrůd jsme pro rok 2020 zůstali jenom u dvou. Nejvíce se nám osvědčili odrůdy „Cylindra“ a „Rote Kugel 2“. Semínka obou odrůd jsme zakoupili v Lidlu za pár korun. Konkrétně to bylo 24 Kč za 4 pytlíky semínek, co nám stačí na jeden záhon a ještě trochu i zbylo. Řekl bych, že mít jeden záhon řepy za 24 Kč, když nepočítám naši práci, není vůbec špatné. Co tak sleduji farmáře i jinde ve světě, tak odrůda „Cylindra“ je hodně oblíbená a pěstovaná. U nás se asi taky osvědčila nejlépe. Kvůli variabilitě a možná i jako malou pojistku ale pěstujeme ještě jednu odrůdu. Vysévali jsme namokro do zalitých řádků. Záhon jsme už ale nezakrývali ochrannou textilii, jako většinu předchozích. Příští týden má být celkem teplo a řepa není zelenina z těch úplně choulostivých.

Na záhon vyšlo po 15 řádků od každé odrůdy. První a poslední řádek dostali jako už tradičně kytky. Manželka tam vysadila hvozdíky, sazeničky kterých vzala z trvalkového pásu, kde je jich víc než dost. S hvozdíky se o první řádek dělí i heřmánek dobrovolník. Skoro přímo uprostřed záhonu je jeden řádek cibule, která je už taky skoro dobrovolník. Poprvé jsme ji tam vyseli sami a od té doby se ji nechce pryč.

Záhon, který jsem původně plánoval jako třetí pro hrášek (pak jsem to změnil na kedlubny + pórek), je už připravený, ale stále neosazený. Sazenice kedluben a pórku chceme nechat ještě týden v bytě. Sazenic ale možná nebude na celý záhon, tak jsem se rozhodl pro trochu experimentování. Na půlku záhonu kde má být pórek, jsem vysel pár řádků našich semínek cibule a taky pár řádků pórku. Cibuli z přímých výsevů se u nás moc nedaří, tak možná to tentokrát bude jiné. Doma na okně nám naše semínka vyklíčila moc hezky. Pórek jsme ještě na přímo nevysévali, ale chci to zkusit. Odrůda „De Carentan 2“ je odolná vůči chladu a pokud nám pórek poroste dobře i z přímého výsevu, tak ušetříme místo a čas pro předpěstování sazeniček.

Náš první záhon je už třetím rokem spíš takový pokusný. Po neúspěchu s trvalým pěstováním rokety a následně totálně neúspěšným pokusem o pěstování kopru a mixu bylinek, jsem „dal“ tento záhon na hraní manželce. Ta se rozhodla zkusit vysadit na podzim 2019 česnek z pacibulek, které tvořili hojně hlavně francouzské odrůdy. Taky jsme chtěli zkusit v pár řádcích, jak se bude dařit šalotce z podzimní výsadby. Zatím to vypadá, že česneku z pacibulek i šalotce se daří dobře. Uvidíme ještě, jaká bude sklizeň. Česnek a šalotka je na větší částí záhonu, ale není to jediná zelenina na záhonu. Z výsevů různých druhů bylinek v roce 2019 nám obstojně vyklíčila asi jenom listová petržel a řeřicha. Ani jedno jsme nesklízeli. U petržele v podstatě ani nebylo co, protože růst nebyl zvlášť dobrý. Přežila ale zimu a i když část z ní už zlikvidovali hlodavci, tak chceme zkusit ji tam ještě nechat. Možná z ní něco bude.

Řeřicha vyklíčila a rostla dobře. Nějak jsme ji ale nesklidili a po zimě na záhoně zůstali zbytky starších rostlin. Vyčistili jsme ten kus záhonu a vyseli jsme tam další listovou petržel. Manželce donesla její kolegyně nějakou ruskou odrůdu listové petržele, tak ji chceme zkusit.

Na posledním kousku prvního záhonu je šťovík, který sice dobře přezimoval a po zimě i hezky obrážel, ale mrazivý poslední týden mu dal zabrat. Možná jsme mohli už tento týden něco sklidil. Teď ale zase musíme čekat, než se obnoví.

Tento týden jsme s nějakou sklizní už moc nepočítali. I takový kadeřávek, který celkem v pohodě přečkal celou zimu a po zimě se hezky obnovil, dostal minulý týden hodně zabrat. Něco by sklidit šlo, ale asi ho necháme chvilku obnovit. Pokud to tedy stihne do doby, než budeme ten záhon potřebovat připravit pro rok 2020. Na trochu nečekanou úrodu jsme ale narazili na záhonech, kde v roce 2019 byl česnek a pak jsem do nich vyseli zelené hnojení. Česnek jsme sklízeli trochu později, takže nám něco zůstalo i v zemi. Na jaře, stejně jako i jiný česnek, vyklíčil i ten nesklizený.

Není ho nějak moc, ale vzhledem k tomu, že tyto záhony plánujeme později pro brambory a budou se zasypával slámou, nebude mít i tak šanci vydržet do normální sklizně. Tak jsme ho část sklidili teď, a ten zbytek sklidíme před přípravou záhonů pro brambory. Přemýšleli jsme co si dáme v sobotu na večeři. Zahrada nám dala inspiraci a uděláme si špagety s chilli a česnekem. Akorát namísto suchého česneku použijeme čerstvý, právě sklizený. Jednoduché jídlo, které je aspoň z části z naší zahrady (česnek a chilli). Bylo skvělé.

Práce na zahradě jsme ukončili celkem brzy, tak jsme mohli ještě vyrazit na chalupu a něco tam udělat. Minimálně bylo potřeba zalít pařeniště s vysetou brukvovitou zeleninou. Po minulo týdenní ukázce klíčení, to v pařeništi zase vypadá o trochu veseleji. Vyklíčilo už snad všechno, akorát díky mrazivého uplynulému týdnu to moc nevyrostlo. Zase ale ani nejsou vidět nějaké poškození od mrazu, co je moc dobré. Příští týden má být pro změnu celkem teplý, co se může pozitivně projevit i na růstu sazenic.

Na chalupě jsme připravili zatím 9 záhonů, když nepočítám ty dva mini záhony s česnekem. Osm z devíti záhonů jsou určená pro rajčata. O tom devátém jsem přemýšlel, co s ním. Když jsme ho připravovali, tak byl asi nejhorší. Ze začátku hezká půda, ale pak úsek skoro s čistým jílem. Následoval úsek s hodně kameny. Nejdřív jsem do toho záhonu chtěl vysadit lilky. Vzhledem ke kvalitě záhonu by to ale asi nebyl nejlepší nápad. Další variantou bylo osít ho celý zeleným hnojením. To by určitě byla dobrá varianta, ale zelené hnojení ještě nemám. Objednal jsem a snad bude brzy na cestě. Po výsevech na zahradě nám ale zbyli nějaká semínka jarní zeleniny, tak jsem toho chtěl využít.

Pro „jistotu“ jsem záhon ještě jednou překopal. Šlo to o dost lépe, než jsem čekal, i když ten úsek s jílem je celkem špatný. Zase jsme vyházel dost kamení a usoudil, že výsev zbytků semínek jarní zeleniny zase nemusí být špatný nápad. Kolekci semínek jsem měl relativně bohatou.

Na začátek a konec záhonu jsme stejně jako na zahradě vyseli kytky. Začátek záhonů směrem od jabloně má nejlepší půdu. Proto jsem tam vysadil zbytek cibule sazečky, nasledovaných pár řádkami červené řepy. Když se začala půda zhoršovat, začal jsem vyséval hrášek a další zeleninu, která tvoří plody nad zemí, ne pod ní. Do nejhoršího úseku s hodně jílovitou půdou jsem kromě hrášku volně rozhodil i hodně semínek špenátu a kopru. Ne jenom do řádku, ale i jenom tak, nadivoko. V tomto úseku nám ani tak nepůjde o sklizeň, ale spíš aby tam něco rostlo, půda nezůstala holá a zlepšovala se. Po překonání jílového úseku jsem dále pokračoval s hráškem, pak zase červená řepa, řádek pórku, pár řádků salátu, řádek cibule, pár řádku špenátu a nakonec řádek mangoldu. Hezká kolekce zeleniny, která když vyklíčí a poroste, tak budeme mít o část jídla na chalupě postaráno.

Vyséval jsem namokro, stejně jako na zahradě. Vyseté řádky jsem normálně zahrnul hlínou. Akorát u jílového úseku to moc nešlo. Ty hroudy bylo moc mazlavé a nešli rozdrobit. Vzal jsem kolečko, lopatu a posbíral pár krtinců, co jsem na chalupě našel. Půdou z krtinců jsem zasypal řádky v jílovém úseku a posypal i půdu mimo řádky. Semínka by tak mohla začít klíčit v kvalitnější půdě z krtinců a postupně prorůstat i do jílové půdy. Pak už to bude na rostlinách a jejich schopnosti předělat půdu.

Po dobu, co jsem já vyséval devátý záhon, se manželka rozhodla zkulturnit i cestičky mezi záhony. Já jsem je moc neřešil, protože jsem se zaměřoval více na záhony, ve kterých budeme pěstovat. Po hrubé orbě byly ale i cestičky mezi záhony pěkně divoké. Myslel jsem ale, že časem se to ušlape. Manželka si to ale naměřila, natáhla pásmo aby viděla hrany záhonů a hezky cestičky vyhrabala. Na vyhrabanou cestičku pak umístila ploché kameny, které budou sloužit jako nášlapná vrstva a máme jich na chalupě relativně hodně. Vyložit všechny cestičky bude hodně práce a prostor mezi nimi bude asi i potřeba vysypat nějakým drsnějším pískem, ale základ se už črtá a vypadá to hodně dobře.

Devět záhonů na chalupě máme hotových. Jeden je osetý jarní zeleninou, osm dalších zeleným hnojením a pak do nich budeme vysazovat rajčata. Rádi bychom ještě nějaké záhony udělali, ale to ještě uvidíme, jak nám to bude časově vycházet. To, co jsem měl pro rok 2020 ohledně zeleniny na chalupě v plánu, je už skoro hotovo. Všechno další už bude jenom příjemný bonus. Je jisté že toho stihneme o hodně víc a už se na to moc těšíme.

Sazeničkám v bytě se celkem daří. U ačokči ze tří semínek zatím vyklíčili dva a asi to bude už i konečný počet. U dospělé rostliny ačokči ani není vidět, že patří do rodiny tykvovitých. U malých rostlinek to ale vidět je. První lístky jsou stejné, jako u jiných tykvovitých. Po zpočátku pomalejším klíčení se rostliny začali celkem vytahovat a asi bude za chvíli potřeba jim dát i nějakou oporu, aby se mohli táhnout.

Kedlubny a kadeřávek jsem už dočasně přemístil z parapetu pod umělé světlo (na parapetu začali klíčit rajčata). Původně jsem to světlo chtěl použít pro papriky, když bude potřeba uvolnit místo na parapetu pro rajčata. Paprikám je ale zatím na parapetu dobře a tak si dočasně umělého světla užívají kedlubny. Už vypadají o trochu lépe, než když jsem je přesazoval, ale stále to není úplně ono. Ještě jím dám týden, ale pak už je vysadíme na zahradu do záhonu. V bytě to není pro ně úplně to pravé, hlavně po hodně špatném startu, kde se moc vytáhli po vyklíčení.

Když se kedlubnám moc nedaří, tak lilek je na tom právě opačně. Po přesazení se hezky rozjel, až mám obavu, co s ním budu dělat, když na záhony půjde až více než za měsíc. Větší samostatné nádoby lilku asi hodně svědčí.

Paprika je na tom stejně dobře jako lilek. Jenom nemá samostatní nádoby, tak se bude muset asi o něco více uskromnit. Zatím vypadá, že jí blízká společnost nevadí. Hlavně odrůda „Rubinova“ jede jako o závod. Horší je to s odrůdou „Granova“, která o dost zaostává i po přesazení. Času má ale zatím ještě relativně dost.

U pórku jsem to tento rok moc dobře nepořešil. Původně jsem ho chtěl ještě rozsadit, co jsem ale neudělal, a teď už je to asi pozdě a ani moc nemáme místo. Příští rok ho bude chtít vysévat méně hustě, nebo rovnou už do samostatných nádob. Ještě uvidíme, jak dopadnou přímé výsevy na záhonu a možná nebudeme předpěstovávat pórek vůbec. Máme v plánu ho už příští týden vysadit na zahradu. V bytě s ním už moc neudělíme, pokud ho nechceme přesadit.

Trochu v napětí jsem očekával klíčení rajčat. Vím, že potřebují pár dní, aby začali klíčil, ale očumoval jsem je každý den. Až jsem se konečně dočkal. Radost z klíčení mi ale trochu kazí to, že ne všechny odrůdy vyklíčily. Kdyby nevyklíčily všechna semínka u každé odrůdy, tak to beru. Rád bych měl ale od každé odrůdy aspoň jednu rostlinu na vyzkoušení. Zatím to ale tak nevypadá. U některých odrůd vyklíčila všechna semínka, u některých žádné. U těch se špatným klíčením zkusím ještě opakovaný výsev. Už jim ale nebudu přitápět a uvidíme, jestli z toho něco bude. Celkově bychom měli asi rajčat dost, ale i tak bych rád od každé odrůdy něco. Bazalka vyklíčila dobře ve třech pařeništích a ve čtvrtém pro změnu vůbec.

Nevím, čím si to ne úplně nejlepší klíčení vysvětlit. U bazalky to bude asi jasné. Pokud ve třech pařeništích hezky vyklíčí tři různé odrůdy a ve čtvrtém ani jedno semínko, tak jsou asi špatná semínka. Tyto semínka jsem vyséval i v roce 2019 a myslím že od odrůdy „Genovese“, které nevyklíčila tento rok vůbec, jsem minulý rok měl jenom jednu rostlinu. Takže tady to bude skoro na 100 % problém v semínkách.

U rajčat je to různé, ale asi taky bude problém v semínkách. Když porovnám jednotlivé zdroje semínek, tak úplně nejlépe dopadli semínka, které jsem nakupoval na chili-seminka.cz. Objednával jsem tam jenom tři odrůdy a čtvrtou jsem dostal jako dárek. U všech čtyř odrůd vyklíčila všechna vyseta semínka a mladé rostlinky vypadají moc dobře. Takže jednoznačně můžu doporučit tento obchod. Zároveň se musím obchodu chilli-seminka.cz omluvit, protože v článku „Seminka 2020“ jsem napsal, že neposlali žádný dárek. Spletl jsem se. I když jsem objednával jenom 3 odrůdy rajčat, tak mi poslali čtvrtou odrůdu jako dárek. Nebyl to dárek z neoseeds.cz, jak jsem původně uvedl v článku. Takže ještě jednou se omlouvám a obchod doporučuji. V článku „Semínka 2020“ jsem to opravil. S tímto obchodem zatím výborná zkušenost. A to byla všechna semínka jenom v malých plastových pytlících.

Jako další kategorii semínek bych uvedl asi semínka v originálních pytlících. Něco jsem kupoval na dobrasemena.cz, něco v OBI. Obecně jsem se semínky v této kategorii spokojený. U každé z odrůd vyklíčilo minimálně 50 % vysetých semínek, u většiny to bylo 100 %. Takže „originální“ papírové pytlíky zabodovali.

Další kategorii byla moje vlastní semínka. O trochu horší výsledek, než u předchozí kategorie. V podstatě se ale dá říct, že u každé odrůdy něco vyklíčilo. Nejlépe u mým favoritů a nejhůř u odrůd, kterým dávám v roce 2020 poslední šanci, protože mně doteď moc nepřesvědčili. Takže je vlastně všechno v pořádku.

Poslední a nejvíc problematickou kategorií jsou semínka z neoseeds.cz. Nakupoval jsem tam hodně semínek, protože tam měli pro mě zajímavé odrůdy. Všechny semínka došli v plastových pytlících, takže nevím původní zdroj. Jestli je objednávají ze zahraničí, nebo si je pěstují sami. Z této kategorie asi třetina odrůd nevyklíčila vůbec, další třetina má problematické klíčení (ne všechna semínka a slabší rostliny) a poslední třetina vyklíčila dobře. Asi bude problém v semínkách. Moc si nemyslím, že bych si vybral tolik odrůd se špatným klíčením a u jiného obchodu zase jenom odrůdy, které klíčí na 100 %. Na nějaký jednoznačný závěr ale nemám dost dat. Chtělo by to pořádný test s hodně semínky. K tomu ale nemám dost semínek, ani chuť to dělat. Spíše budu radši nakupovat tam, kde je ten výsledek podstatně lepší a budu se snažit si uchovávat vlastní semínka osvědčených odrůd.