Rok pátý – 38. týden: Pohodové odpoledne na chalupě

38. týden

Tento týden se už nevyskytl žádný rušivý faktor, takže jsme v podstatě jeli podle plánu. Nejdřív na zahradu udělat potřebné sklizně a pak na chalupu dělat záhony. Nejdůležitější sklizní na zahradě byly fazole. Bylo pár dní sucho a relativně teplo, tak zase dozrála a uschla část lusků. Podle předpovědi počasí mělo následující týden pršet, proto bylo potřeba sklidit všechno aspoň trochu vhodné ke sklizni. I tak lusky doma (v bytě) ještě pár dní dosušujeme a ty moc zelené obvykle hned spotřebujeme do nějakého jídla. Ještě celkem dost lusků na zahradě zůstalo, tak snad ještě nějakou fazoli tuto sezonu sklidíme. Už teď je to ale lepší než minulou sezonu. Máme nechané osivo na příští rok, a ještě bude i relativně dost k jídlu.

Cukety, okurky a patisony už fakt končí, ale stále se pár plodů našlo. Saláty na zimu máme v podstatě připravené, takže jsme v klidu. Konečně se nám podařilo dostat i ke sklizni bezu. Pár nám jich roste podél plotu a o dost více kousek od zahrady u cesty. Sklizeň je tam sice dost komplikovaná, ale i tak jsme zvládli nasbírat skoro jeden celý devíti litrový kbelík. Zbytek sklizně už byla jenom taková ta zelenina pro naši spotřebu přes týden. Řepa, mrkev, listová zelenina a poprvé nové ředkvičky. Dali jsme si je na oběd a chutnaly skvěle. Něco jako první jarní ředkvičky a neporovnatelně lepší než poslední jarní ředkvičky. Drobného ovoce už moc nebylo. Zase jsme si to vynahradili švestkami, kterých je kolem plotu stále hodně.

Při sklizni ředkviček jsme částečně sundali ochrannou textilii ze záhonu a zkontrolovali stav zeleniny. Ředkvičky vypadají v pohodě. Sice je slimáci trochu okusují, ale není to nic tragického. Naopak saláty dopadli hodně špatné. Z pěti řádků, u kterých to zpočátku vypadalo slibně, zůstaly dvě okousané rostliny. Ještě že se povedli výsevy asijské listové zeleniny. Jak obvykle máme dost mizerné klíčení u tohoto druhu zeleniny, tak teď jsem pro jistotu vysel semínka hezky nahusto. Od každého druhu jenom jeden řádek, protože podle našich zkušeností z minulých let to bohatě stačí. Asijská listová zelenina není jako klasické saláty a nedá se jíst ve velkém. Aspoň tedy pro nás je moc chuťově výrazná. Výhodou je, že je asi moc aromatická i pro slimáky, protože na ní není vidět žádné poškození. Na rozdíl od salátu hned vedle. Možná tepelně upravená by se dala konzumovat i ve větším množství. Zatím sklízíme mladé listy jako ochucení do salátu z listové zeleniny. Časem uvidíme. Jinak se mi ty čtyři řádky asijské listové zeleniny na záhonu moc líbí. Jsou barevně i tvarově tak odlišné, že to vytváří hezkou kombinaci (červená hořčice, zelená hořčice, mibuna, mizuna).

Zkontroloval jsem záhon, kde jsem vysazoval sazenice ozimé zeleniny minulý týden. Moje nejhorší obavy se zatím nevyplnily. Poškozených sazenic je jenom málo, a to asi jenom u salátů. Z výsevů už začala klíčit roketa. Vysel jsem jenom tři řádky pro naši spotřebu a všechny tři vypadají dobře. Semínka jsou vlastní, pár let staré. Nechali jsme si je z „obyčejné“ rokety, co jsme pěstovali snad druhý rok na zahradě. Od té doby jsem často vyséval i opticky zajímavější odrůdy s více vykrajovanými listy, ale jenom u této obyčejné odrůdy je klíčení, se kterým jsem spokojen. Asi budeme do budoucna pěstovat jenom tuto odrůdu.

Při obhlídce záhonů se kromě zeleniny dá občas potěšit i něčím jiným. Např. dnes mně zaujal porost aster se spoustou hmyzu kolem. Astry jsou jedny z mála kytek, co slimáci nesežrali. Kvetou nádherně a ve spojení se včelkami, motýly a hezkým počasím je to prostě podívaná, která až zahřeje na duši.

Na chalupu jsme přijeli těsně po poledni a po obědě jsme se mohli pustit do záhonů. Počasí nám vyšlo parádní. Bylo tak akorát. Ani ne moc horko, ani moc chladno. Třetí záhon po rajčatech, který jsem pokopal motykou před dvěma týdny, jsem „pro jistotu“ pokopal ještě jednou. Část plevelů už začínala zase obrůstal. Po vyčištění od plevelů jsem okraje záhonu obešel rýčem, udělal rýhu a mezi záhony jsme na cestičky natáhli kusy silážní plachty. Ze strany záhonu s okurkami jsem se trochu obával, jak to půjde. Na záhon jsem už před časem vyséval řepku a porost není nejmenší. Šlo to ale lépe než jsem předpokládal. Rýha na okraji záhonu dobře držela tvar. Pomohli kořínky rostlin. Hustý porost také lépe zadržoval vláhu, takže se půda do rýhy tak nesypala, jako u vyčištěného záhonu po rajčatech. Dobrý je, že teď už bychom neměli mít problém s plevelem prorůstajícím z cestiček a můžeme už jenom dočišťovat záhony. Zelené hnojení na ně vyseté by mělo růst plevelu dost potlačit. Na vyčištěný záhon jsem stejně jako na ty ostatní vysel ozimou řepku. Sice ji chtělo vyset trochu dříve, ale dostali jsme se k tomu až teď. Snad řepka ještě nějakou hmotu stihne udělat.

Více záhonů jsme už ten den nedělali. Z velkých v podstatě zůstal ještě záhon s ačokčou, záhon po hrášku a dva záhony s fazolí. Ačokča a fazole ještě rostou a moc tam do záhonů nechci sahat, abych nenarušil kořeny. Tam asi už zelené hnojení nestihneme, ale to ještě uvidíme. Záhon po hrachu je potřeba vyčistit, co možná uděláme příští týden. Zatím jsem aspoň nasbíral pár zrn, co zůstali na rostlinách. Škoda je tam nechat, když můžou posloužit jako osivo pro příští rok. Semínka jsem posbíral i ze šťovíku rostoucího kousek vedle u jabloně. Na chalupě se mu líbí. Minulý rok po přesazení vytvořil hezké nové listy a tento rok vykvetl. Nechal jsem to tak a teď koukám, že květný stvol je už suchý a šťovík vytváří další nové listy. Když se mu na chalupě tak daří, tak ho zkusím namnožit. Obyčejného zeleného šťovíku máme jeden malý záhonek, tak můžeme mít i pár rostlin tohoto více dekorativního na přizdobení salátů.


Manželka ještě sklidila trochu fazolek, papriky, ačokču a jeli jsme domů. Bylo to pohodové odpoledne na chalupě s krásným počasím. Sice jsem ještě chtěl udělat nějaké malé záhonky, ale už jsem na to neměl chuť a taky bylo dost hodin. Takže snad příští týden, kdy plánuji hlavně posekat pozemek na chalupě. Kopřivy a bršlice už zase začínají přerůstat keře. Na zahradě by byl potřeba posekat taky, ale do toho se mi moc nechce. Tráva je tam dost suchá, slehlá a je jí moc. Uvidím, jaké bude počasí a nálada příští týden a podle toho se rozhodnu.