Pozemek

Moje první návštěva pozemku (kromě prohlídky před nákupem) proběhlá hned po zapsání do katastru. Nemohl jsem se dočkat a taky jsem chtěl budoucí zahradu ukázat manželce, která se tam zatím nebyla podívat. Na pozemku stále ještě hospodařilo družstvo. No v podstatě to bylo tak, že když jsme tam přijeli, tak byla na pozemku tráva do výše pasu a čekala na posekání od JZD. Mně to ale samozřejmě nevadilo, protože jsem konečně měl pozemek na realizaci svých představ a mohl jsem začít plánovat, co a jak budu sázet.

Hned při první návštěvě jsme si odnesli domů první produkci, která ale zatím nevznikla naší zásluhou. Na jedné hraně pozemku rostou na divoko švestky. Akorát byly zralé, bylo hodně teplo, a když jsem je ochutnal, tak jsem měl úplně pocit, jako kdybych jedl povidla. Skvělý pocit, který člověk zažije, když se prochází po zahradě a ochutnává, co roste. Takhle přímo ze zahrady do úst mi to chutná nejvíc.

Při procházení pozemku s manželkou a plánování, kdy jsem ji vykládal, co kde bude, a jak to bude skvělé, se na mně jenom tak divně podívala (asi pochybovačně) a řekla, že tady nikdy nic nebude. Občas, když máme na zahradě vetší sklizeň něčeho, tak si rýpnu a připomenu ji, co říkala na začátku. Dnes se nad tím už jenom pousmějeme, ale chápu, že když jsme přišli na pozemek, vypadalo to všelijak. Velká louka, kde nic není, jenom tráva k pasu.

Pozemek je podle katastru o velikosti 4000 m2 a má tvar čtvrtkruhu. Prostě dvě rovně hrany, spojené obloukem. Jedna delší hrana sousedí s hlavní silnicí, druhá hrana s další sousední loukou, na které také hospodaří (sečou) zemědělci. Hranice obloukové strany je téměř po celé délce zarostlá různými dřevinami. Na začátku u hlavní silnice je velký dub, o kousek dál je větší třešeň a pak je to střídavě porostlé bezy, hlohy a divokými švestkami. Asi to tam někdo vysadil (nevím z jakého důvodu) a pak si to žilo svým životem.

U hlavní silnice jsou v aleji vysazené dvě hrušně a javor. Javor není moc velký, ale dává trochu stínu a celkem dost listí. Hrušně při první návštěvě ještě nebyly zralé. Při té další už skoro nebyly. Pár jsme jich ale snědli a i na koláč zbylo. Moc nám chutnali. Takže kromě švestek další ovoce zdarma, které už stačí jenom sklízet. Třešeň jsme první rok neviděli ani kvést, ani jsme neviděli plody (blbé načasování).

Takže první návštěva pozemku dopadla celkem dobře. Bylo hezky, pobyli jsme na čerstvém vzduchu, najedli jsme se švestek a něco i domů donesli. Teď už zůstávalo jenom čekat na JZD, než nám to uvolní. Rozhodně jsem ale za tu dobu nezahálel a dělal jsem mojí nejoblíbenější činnost, kterou je plánování.