Rok třetí – 35. týden: Nový záhon pro jahody

35. týden

Tento týden jsem už konečně začal domlouvat vyčištění pozemku na chalupě, tedy odstranění náletů a zbytků staveb. Konec roku se blíží a chtěli bychom tam ještě něco i udělat (minimálně plot). Jako už klasicky jsme v sobotu nejdřív zajeli na chalupu. Kromě klasické výměny vajíček a zeleniny se sousedem, jsme měli jednu z posledních příležitostí zachránit ještě nějaké ty kytky, předtím než tam vjede těžká technika. Vykopali jsme pivoňky, část juky a nějaké ty astry.

Po příjezdu na zahradu jsme se jako první práci rozhodli vysadit vykopané kytky z chalupy. Bylo celkem horko a nebylo na co čekat. Část pivoněk jsme podle plánu vysadili na konec prvního bloku záhonu, který je trochu „odskočený“ od toho zbytku (blbě jsem to vyměřil). Ke každému záhonu jsme vysadili jeden trs. Po vysazení jsme ještě listy ustříhli, ať se rostlina zbytečně nevysiluje. Ono i tak už její růst pro tento rok končí.


Pro juku jsme vyčistili místo v trvalkovém pásu kolem zeleninových záhonů. Je to hned vedle květinové minizahrádky, kterou nedávno vytvořila manželka. Trsy juky jsme vysadili do jedné řady a zbytky kořenů od pivoněk do druhé řady (ty nejsou vidět). Zase je to trochu improvizace, ale u trvalkového pásu už tomu nechávám volný průběh. Hlavně aby se tomu dařilo a bylo to užitečné. O tu užitečnost se nebojím. Minimálně to bude hezké na pohled a bude si v tom libovat hmyz. Nemusí být všechno jedlé, tak jak jsem si to plánoval na začátku pěstování.

Na fotce je vidět i část už zrytého záhonu na jahody, který jsme dělali jako hlavní práci v sobotu. Původně jsem jahody plánoval jako součást zeleninových záhonů, s tím, že budou rotovat jednou za tři roky s jinou víceletou zeleninou (mangold, topinambury, šťovík). Původní záhon s jahodami byl založen jako kompostovací. Za dva roky se ale skoro úplně slehnul a hodně zarostl. Trochu (dost) jsme to podcenili. Nějaké jahody jsme i sklidili. Chuťově byli v pohodě, ale bylo jich o dost méně, než bych si představoval. Pak jsem viděl nějaké jiné způsoby pěstování jahod a pomalu, ale jistě dozrál plán, že uděláme nový záhon pro jahody.

Před necelým rokem jsme přikryli kus louky, mezi pásem trvalek a ovocnými keři, kusem silážní plachty. Že to necháme nějaký čas „vyhnít“ a pak tam založíme nový záhon pro jahody. Ten čas nastal tento týden, protože je akorát vhodná doba pro sázení jahod. Silážní plachtu jsme ze záhonu sundali a přesunuli o kus dál, kde příští rok můžeme v pěstování jahod pokračovat na větší ploše. Plocha pod silážní plachtou nebyla sice čistá na 100 %, ale bylo to o hodně lepší, než bychom se to pokoušeli zakládat na zelené louce, navíc ještě v tom suchu. Na obrázku vidíte, jak vypadá záhon po sundání fólie.

Sice se snažím o bezorební pěstování, ale někdy je lepší záhon aspoň jednou zrýt. Půdu máme na zahradě různou. Ale je spíše hodně písčitá a je tam dost kamenů. Taky je stále ještě dost utužená. U záhonu s jahodami jsme se rozhodli udělat jedno rytí. Má to být trvalý záhon, tak to pravděpodobně bude poprvé a naposledy. Ten kus co jsme vyčistili, vychází na 60 rostlin. Asi tak půlku bych chtěl zkusit pěstovat v kombinaci s jetelem a možná jílkem. Inspiroval jsem se od jednoho pěstitele v Americe. Ten zbytek asi zkusíme zamulčovat a uvidíme, jak se jim bude dařit. Aspoň budeme mít porovnání, protože chci použít stejné odrůdy pro oba druhy pěstování. Jahody plánujeme sázet další týden. Snad seženu sazenice odrůd, co chci, a bude příznivé počasí.

Fotek jsem tento týden moc nedělal. Část dne jsme strávili na chalupě a dost času nám zabral nový záhon pro jahody. Příští týden toho bude asi více. Chystám se na nafocení rajčat pro každoroční článek o rajčatech. Ty už konečně i lépe plodí a tento týden jsme se poprvé dočkali slušnější sklizně. Hlavně odrůda „Goldkrone“ je plody úplně obsypaná. Už jsme rostlinám i ulomili hlavní výhon, ať stihnou ty plody i dozrát. Okurky už asi pomalu končí. Listy jsou skoro už úplně suché, ale ještě něco plodů sklízíme. Možná ale bude ačokča, když vydrží počasí. Už se začínají dělat první plody. Dají se jíst i takhle malé a chutnají trochu jako mladý hrášek.

Minulý týden jsem dával fotku záhonu, kde jsem jako zelené hnojení vyséval hořčici. Na bývalých záhonech s česnekem jsem vyséval luskoobilní směs, ale zatím to moc na focení nebylo. Tento týden už vypadají dobře i tyto záhony. Hlavně je vidět hrách, to obilí pomálu. Možná se to časem ještě změní. I tak je to ale už dobrý. Byl bych rád, kdyby nám takhle hezky vyklíčil na jaře hrách, který jsme vysévali pro naši potřebu na jídlo.

Jinak jsme kromě dělání nového záhonu pro jahody zase hlavně sklízeli. V létě tato činnost (oblíbená) tvoří podstatnou část času stráveného na zahradě. Poprvé tento rok byla lepší sklizeň rajčat. Okurek taky ještě pár bylo. Zelené fazolky jsem jako vždy sklízel z popínavé odrůdy, ale teď poprvé jsme sklízeli i keříčkovou verzi. Fazolek bylo celkem dost. Lusky z těch keříčkových jsou o dost menší jako z tyčkové fazole, taky se hůř sklízí, ale chuťově jsou parádní a je jich hodně. Asi i nadále budeme pěstovat obě varianty. S jedno týdenní přestávkou jsme sklízeli i mangold. Zase toho bylo hodně (přes 3 kg) a byla to asi poslední velká sklizeň mangoldu tento rok. Ne že by už mangold více nerostl, ale nestíháme to spotřebovat a mrazák už je plný.

Sklidili jsme něco cuket, a protože jsme zase plánovali dělat cuketový salát, sklidili jsme i papriky. Radost z vlastních paprik samozřejmě máme. Trochu nám to kazí skutečnost, že část paprik je neplánovaně pálivá. Po čištění papriky mně pálily ruce celý večer. Zkušenost, kterou bych nerad opakoval. Takže příště radši čistíme papriku v rukavicích a do budoucna budeme chilli pěstovat odděleně. Kopr po dalším týdnu už byl skoro až moc velký, ale stejně jsme ho sklidili, protože co jiné s ním dělat. Zase jsme měli svazkovou cibuli, která vyrostla na cibuli neplánovaně ponechané z minulého roku. Je celkem fajn mít skoro na podzim typickou jarní zeleninu, jako je svazková cibule a kopr.

Kromě těch hlavních plodin jsme sklidili i takovou všehochuť. Pár kousků zeleniny skoro od všeho, co na zahradě rostlo. Vodnice, ředkev, zelí, kadeřávek, mrkev, petržel, lilek a červená řepa. Přes víkend jsme měli jídlo skoro jenom ze zahrady. Nasbírali jsme i pár hrušek. Nebylo jich už tolik, jako po minulé týdny, ale zase bylo co usušit a sklenice se sušených ovocím se plní hezky. Zásoba na zimu je potřeba.