První záhony

Záhony pro zeleninu jsem v podstatě první rok ani moc neplánoval. Zabýval jsem se studiem a návrhem tzv. jedlého lesa, tedy ovocnými stromy a keři. Už ani nevím jak, ale při hledání dalších materiálu ke studiu jsem se dostal k pěstování česneku. Na vesnici jsme česnek nepěstovali, nebo si to nepamatuju. Ty materiály k pěstování česneku mě nadchly natolik, že jsem se rozhodl pro jeho pěstování. Skvělé bylo i to, že se česnek sází hlavně pozdě na podzim, takže jsme to mohli stihnout ještě tentýž rok, co jsme získali pozemek.

Pročetl jsem o česneku pár článku a nakonec jsem ze stránek p. Kozáka (www.cesnek.cz) objednal sadbový česnek. Měli už jenom 3 druhy, Bjetin, Japo 2 a třetí už nevím, snad Havran. Jak jinak, rozhodl jsem se je vyzkoušet všechny. Počet kusů co jsem objednal už nevím, ale vyšlo mě to asi na 900 Kč. Celkem dost, ale počítám s tím, že je to jednorázová investice a další sadbu už si dopěstuji sám. No uvidíme, jestli nebude potřeba sadbu později „oživit“.

Sadba byla doma a zbývalo jenom naplánovat, kdy česnek vysadit. Problém byl, že jsme neměli udělaný ještě ani jeden záhon a taky jsme se chystali na stavbu oplocení (viz samostatný článek). Tím, že není udělaný žádný záhon myslím to, že pozemek byl před zimou stále jenom louka. Nadšení ale bylo velké, takže jsem zakoupil rýč, pomoci měřícího pásma, větviček a provázku jsme vyměřili první záhon. Následně už nic nestálo v cestě našemu prvnímu záhonu, který jsme udělali ještě před postavením oplocení.

Bylo těsně před zimou, tráva po posledním posečení od zemědělců už nerostla a půda byla celkem dobře zpracovatelná. I když ruční vytváření záhonu pomocí rýče není nějaká extra zábavná činnost, nadšení bylo veliké. Já jsem rýčem obracel a rozbíjel drny, manželka to hráběmi upravovala do podoby záhonu a vyhazovala největší žmolky trávy. U toho zbytku jsme doufali, že se do jara rozloží.

Celkově jsme tímto způsobem ještě ten podzim udělali 3 záhony. Na 2 a půl záhonu jsme vysadili zakoupenou sadbu česneku a do toho zbytku pecky od různého ovoce (hlavně meruňky a broskve). Když už jsme věděli, že budeme mít zahradu, tak jsme si nechali pecky z každého ovoce, které nám chutnalo. Sice nakonec ani z jedné pecky nic nevyrostlo, ale aspoň jsme to zkusili.

Sázení česneku byl taky zážitek. V plánovaný termín jsme vyrazili na zahradu. Venku mírně chumelilo, ale nemrzlo. Podle toho co jsem načetl, tak česnek se může sázet až do zámrazu půdy, takže jsem byl v pohodě. Když jsme se ale blížili k zahradě, tak už chumelilo celkem dost a bylo bílo. Manželka mi ne poprvé a ani ne naposledy řekla, že jsem se zbláznil. No nakonec jsme česnek úspěšně vysadili a už se jenom mohli těšit na to, co na jaře vyleze. Základ zeleninové zahrady byl vytvořen.