Rok pátý – 28. týden: Slimáci (zatím) vítězí

28. týden

Když jsem minulý víkend aplikoval proti slimákům granule Ferramolu, tak jsem přes týden přemýšlel, jaký efekt to na slimáky bude mít a jestli je vůbec budou žrát. Po příjezdu na zahradu v sobotu jsem zjistil, že aktivita slimáku je stejná jako doposud (nebo možná ještě vyšší) a na záhonech jsem neviděl ani jednu granuli. Teď nevím, jestli je slimáci všechny sežrali, nebo zmizely působením deště. Podle toho, co jsem o Ferramolu vyčetl, tak by měl ve vlhku zvětšovat svůj objem a být pro slimáky atraktivnější. Za sucha by se objem měl zmenšit. Přes týden celkem dost pršelo, tak doufám že to bude tak a nepřítomnost granulí na záhonech znamená jejich zvýšenou atraktivitu pro slimáky a že je všechny sežrali.

Trochu si připadám, jako když jsem v průběhu zimy sypal do kůlny Ratimor proti hlodavcům. Vždy všechny kostičky zmizeli, až zůstala prázdná krabice. To jsem pak nevěděl, jestli je krmím, nebo hubím. Se slimáky to mám teď obdobně. Granule zmizely a slimáci co jsem na záhonech našel, byli snad největší kousky, co jsem zatím viděl. V průběhu dne průběžně poprchávalo, takže ani nebyli zalezlí a vesele hodovali. Jako obvykle jich nejvíc bylo v záhonech s brukvovitou zeleninou. Ta by byla letos asi hodně výstavní, kdyby nebyla tak devastována slimáky.

Kedlubny jsem si chvíli nevšímal a najednou je většina z nich přerostlá. To by ani tak nevadilo, kdyby nebyla drtivá většina z nich prasklá, nebo okousaná slimáky, nebo kombinací obojího. Rozhodl jsem se, že radši sklidíme, co se dá. S praskáním kedluben v takovém rozsahu jsem se setkal poprvé. Nevím, jestli to je příliš vydatnými srážkami, nebo je v tom něco jiného. Např. slimáci, kteří mohli narušit vnější povrch bulev a učinit je tak méně odolnými vůči praskání. Možné je ale i to, že kvůli nadměrnému dešti začaly kedlubny praskat, co přitáhlo slimáky a jedno ovlivnilo druhé. Vypadá to, že tento rok už nebudeme mít kedlubny až do jara.

Neměnná aktivita slimáků nás zase trochu demotivovala. Práce ale je stále dost, takže jsme zkonstatovali, že je to stále špatné a radši začali něco dělat. Zůstalo nám vyčistit několik záhonů. Jako první jsem vybral záhon, kde byli nejdříve ředkvičky a pak jsme tam vysadili růžičkovou kapustu a kadeřávek. Protože jde o brukvovitou zeleninu, tak i tady se slimáci vyřádili. Plný rozsah škod jsme zjistili až po vyčištění záhonu. Sazenice kadeřávků byly slabé i tak. Po řádění slimáků je to ještě horší. Budeme rádi, když vůbec něco sklidíme. Růžičková kapusta měla lepší startovní pozici, protože jsme sazenice předpěstovali v pařeništi, ale ani tak není pohled na ní zrovna potěšující.


Po vyčištění zůstala část záhonu prázdná. To bych nerad tak nechával, tak jsme tam vyseli podzimní ředkve. Kulatou rychlou odrůdu „Acord“ a odrůdu „Jarola F1“, co je ředkev typu „Daikon“. Měli jsme semínka ještě z minulého roku, tak jsme je aspoň spotřebovali. I tak jsme chtěli vysít ředkve pro pozdní sklizeň a následné fermentování. Také jsme už minulý týden plánovali vyčistit jeden záhon po hrášku a vysít tam černou ředkev. Minulou sezonu jsme černou ředkev vysévali spolu s jinými podzimními ředkvemi někdy koncem srpna a bylo to už pozdě. Většina bulev nestihla dorůst do nějaké rozumné velikosti. Proto jsme výsev tuto sezonu chtěli udělat dříve. Záhon po hrášku se k tomu nabízel. Hrášek už je, kromě pár rostlin na osivo, sklizený. Je v něm celkem dobrá půda, kde by se mohlo ředkvi dařit. Takže jsme záhon vyčistili a udělali řádky. Vyseli jsme černou ředkev a zjistili, že ještě máme spoustu volného místa. Jako další plánovanou zeleninu pro podzimní výsevy jsme měli připravenou vodnici, tak jsme vyseli i vodnici. Stále nám ještě pár volných řádků zbylo, tak jsme do nich vyseli ředkev odrůdy „Karmina“, co byli poslední naše semínka pro podzimní výsevy ředkví. Trochu neplánovaně tak máme podzimní výsevy ředkví za sebou.


Když už jsme čistili záhon pro ředkev, tak jsme se jenom otočili a hned vyčistili i kousek záhonu vedle, kde roste pastinák. Petržel manželka vyčistila minulý týden, tak tento týden zůstal už jenom pastinák. Hustý porost kopru mezi nimi čistit nepotřebuje. Dlouho skoro vůbec nerostl a najednou je už přerostly a vhodný akorát tak naložit k okurkám. Ještě asi zkusíme podzimní výsev kopru, ze kterého možná sklidíme i něco mladého zeleného. Pastináku není moc, asi i kvůli horšímu klíčení. Už jsem nedělal ani jednocení, protože není moc co přetrhávat. Pozitivum je aspoň to, že ho si zatím slimáci nevšímají. Někde jsem četl, že petržel a pastinák nemají slimáci rádi. Po letošních zkušenostech na naší zahradě bych ale na to na 100 % nespoléhal.

Ne všechno na zahradě bylo ale jenom negativní. Slimáci toho poškodili hodně a často jedna menší negativní věc dokáže přebít hodně pozitivního. Asi bude chtít více se zaměřit na to pozitivní a akceptovat nějaké ty škody. S pozitivy můžeme začít hned u záhonů po česneku vedle, které jsme po sklizni vyčistili a vyseli tam jako zelené hnojení pohanku. Za týden celkem hezky vyklíčila. Snad se ji bude i nadále dařit a do měsíce budeme vysévat další vlnu zeleného hnojení.

Je skoro až divné, že je slimáky zatím skoro netknutý záhon s okurkami. Po tom, co nám na chalupě slimáci dvakrát zlikvidovali výsevy okurek, jsem už v nějakou slušnou úrodu moc nedoufal. Výsevy okurek na zahradě ale zůstali víceméně netknuté. Slimákům asi více chutná mangold vysetý do záhonu s okurkami, který trochu poškozený je. Asi i díky příznivému počasí se zpočátku menší rostlinky okurek najednou rozjely a vytvořili pěknou houštinu. Zatím víceméně jenom kvetou, ale už je místy vidět i malé plody a příští týden bychom mohli něco sklidit.



Další bujný záhon je ten s rajčaty. Zpočátku jsem se obával, jak porostou rajčata v novém záhonu s ještě ne příliš úrodnou půdou. Teď tam je houština, kterou jsem ještě u nás neviděl. Asi to bude do velké míry i kvůli tomu, že jsem vysadil čtyři rostliny na jedno místo. Měl jsem v plánu je rozvést do čtyř stran a trochu vylamovat, ale to byl jenom plán. Porost rajčat vyrostl tak rychle, že teď už bych asi ani nevěděl ty rostliny od sebe dostat. Překvapila mně velikost rostlin. Po minulé roky jsem byl zvyklý u keříkových rajčat na menší rostliny. Tento rok jsou minimálně dvakrát tak velké, jako jsme doposud měli. Jenom plodů je zatím vidět méně. Nejvíc plodů má odrůda „Marmande“ (na fotce níže), která je asi i nejbujnější. Dokonce už plody nasazuje odrůda „Šejk“, rostliny které po výsadbě skoro úplně vymrzly. Nejlepší na tom je, že původně skoro mrtvé a teď už obnovené rostliny nasazují plody dříve, něž nové sazenice, které jsem koupil už s nasazenými květy.


Další zeleninou, kterou jsem po špatném startu skoro odepsal, jsou fazole. Ne úplně dobré klíčení, dost velké poškození mrazem, částečné poškození slimáky. Když se na záhony s fazolemi podívám teď, tak se tomu skoro až nechce věřit. Husté porosty rostlin, které skoro vyplnili i místa s chybějícími rostlinami. Zatím to vypadá slibně. Uvidíme, jaká bude úroda.


Špatně nevypadají ani záhony s bramborami. Ani tento rok jsme se nedostali k tomu, abychom je trochu více přihrnuli mulčem. Budeme se spoléhat na to, že jsme je vysadili dostatečně hluboko. Snad všechny rostliny kvetou. Nejlépe vypadá velmi raná odrůda „Rosara“, u které možná zanedlouho vyzkoušíme, jestli už nebudou nové brambory. Nejdřív ale počkáme, než odkvete.


Po dlouhé době jsem si prošel ovocné stromky a keře. Někdy to byla ta první věc, co jsem po příjezdu na zahradu udělal. Časem kvůli spoustě práce jsem od toho upustil. Tento rok je to částečně i kvůli tomu, že nestíháme kosit a nechtělo se mi brodit vysokou trávou. Ta už teď hodně seschla a místy slehla, tak jsem se rozhodl podívat, co se změnilo. Některým stromům a keřům se daří celkem dobře, některým naopak dost špatně. Pozitivem je, že se rozrůstá většina keřů, které by měli tvořit živý plot. Ještě by chtělo kolem nich trochu posekat trávu, aby se jim dařilo lépe. Stále se k tomu nějak nemůžu dostat. Ovocné stromky na tom nejsou moc dobře. Tento rok je nějaký špatný a zase přijdeme o pár stromů. Nejhůř jsou na tom hrušně, ze kterých nám zůstane asi jenom jedna asijská hrušeň. U zbytku zčernali listy a stromky uhynuli. Ono se jim nedařilo nějak moc ani od začátku, ale teď to vzdali úplně. Snad to přežije aspoň ta jedna asijská hrušeň, u které jsem dokonce objevil jeden plod.

O něco lépe jsou na tom tento rok jabloně. Stále to není nějaká sláva, ale aspoň nevypadají na to, že by odcházely. Už od začátku se asi nejlépe daří odrůdě „Průsvitné letní“, která bude mít letos asi jeden plod. Už jsme s ní v minulosti pár jablek sklidili, ale poslední asi dva roky nic, tak mám radost i z toho jednoho jablka. Jinak zbytek stromků různých druhů ovoce to má tak střídavě. U některých je tento rok vidět hezký pokrok, u některých skoro vůbec. Zatím to ponechám tak. Minimálně do doby, než stromům a keřům budu moci dát takovou péči, jak si zaslouží. Taky ani nebudu nahrazovat ztráty u hrušní. U pozemků nám rostou dva velké stromy, ze kterých každý rok sklidíme dost hrušek. Když budeme zahradu lépe zvládat a bude více času, tak možná zkusíme vzít z té lepší hrušně rouby a naroubujeme je na semenáče hrušní, co jsme si nechali jako nálety na pozemku.

Tento týden jsme i malinko sklízeli. Sklizně se dočkal angrešt, kterého bylo tak akorát na jeden koláč. Stále je to zatím největší sklizeň angreštu, co jsme měli. Manželka proběhla i mrkev, kterou zase trochu vyjednotila a na zkoušku vytáhla pár řep. Už teď vypadají parádně. Těšíme se na sklizeň.


Na chalupu jsme v podstatě ani moc jet nemuseli, protože nic tam nějak nehoří. Nemohl jsem si odpustit aspoň zkontrolovat rajčata. Taky jsem chtěl vědět, jak to bude se slimáky na vlhkém pozemku na chalupě. Stejně jako na zahradě, i na chalupě jsem neviděl ani jednu granuli Ferramolu, které jsem tam rozhodil minulý týden. Na rozdíl od zahrady jsem ale při první prohlídce pozemku neviděl ani jednoho slimáka. Taky nebylo vidět nějaké další škody na rostlinách. To je určitě hodně pozitivní.

Obešel jsem záhony s rajčaty, vylámal a vyvázal co bylo potřeba. Stále čekáme na první zralý plod. Zatím sice nic, ale pár plodů už začíná přecházet ze syté zelené do trochu více světlé barvy. Možná příští týden, ale to jenom možná. Vyčistili jsme záhon s ačokčou a kousky záhonů s okurkami, kde zbyly ještě nějaké rostliny. Přežili všechny čtyři rostliny, co jsem koupil. Zatím jenom kvetou a plody není vidět. Za poslední dva týdny ale rostliny hodně vyrostly. Vyčistili jsme i záhony s tyčkovou fazolí. Ta už taky trochu více vyrostla a začíná kvést.


Kromě angreštů ze zahrady jsme měli ovoce i z chalupy. Manželka sklidila trochu černého rybízu k přímému konzumu a jako zálohu, kdyby bylo na koláč málo angreštu. Rybíz je už chutný a klidně bychom ho mohli sklidit úplně. Minimálně týden ale ještě počkáme. Sklizeň nějaký čas zabere a nám už v sobotu moc času a ani sil nezůstalo.

Když jsme vyčistili záhony s okurkami, ačokčou a fazolemi a já jsem se dostatečně pokochal rajčaty, tak jsem ještě rozhodil po záhonech zbytky granulí Ferramolu, co zbyly z minulého týdne. Situace na chalupě je sice lepší než na zahradě, ale při čištění záhonů jsme přece jenom nějaké ty slimáky objevili. Teď by asi nebylo moudré polevit. Příští týden koupím ještě nějaké granule. Na zahradě to bude chtít ještě minimálně jednu aplikaci, na chalupě uvidíme.