Rok sedmý – 1.7.2023: Údržba záhonů

1.7.2023

Tento týden jsme preventivně jeli hned na zahradu. Ono to bylo v podstatě časově i výhodné, protože byl první den prázdnin, na silnici spousta aut a cesta směrem na chalupu byla ucpaná stojícími auty. To jsem rád sjel o pár metrů dříve na odbočku směrem zahrada. Jinak bychom ztratili fakt dost času a zdaleka bychom nestihli to, co jsme ten den udělali.

Po příjezdu na zahradu jsme se nejdřív šli podívat po zahradě, co je nového a taky naplánovat práci. Myslel jsem, že zkusím trochu kosit louku (kde už je skoro suchá tráva) a manželka bude zatím plít záhony. Když jsme ale viděli, kolik práce je na záhonech, tak jsme se do nich pustili spolu.

Jako první v pořadí záhon s řepou. Tomu jsme se od výsevu ještě nevěnovali, jenom si říkali, že by bylo dobré ho vyčistit a řepu trochu vyjednotit. Tak teď konečně je čas. Řepa nevyklíčila úplně nejlépe. Zatím si nejsem úplně jistý, která odrůda nedopadla dobře. Jednu jsme vysévali z vlastních semínek a druhou z kupovaných. Podle mého záznamu to vypadá, že z našich semínek vyklíčila dobře a z těch kupovaných ne. Podle našeho pozorování při pletí to vypadá spíše opačně. Takže možná jsem udělal chybu v záznamu. Uvidíme později, když bude řepa větší a bude pořádně vidět tvar bulev. Spíše se kloním ke chybě v záznamu, protože semínka řepy jsme si nechávali poprvé a nejsem si jistý jejich kvalitou. Semínka druhé odrůdy jsme koupili v Lidlu a tam jsme nikdy problémy s klíčením u řepy neměli.

Plevel jsme vytahali a většinu nechali na záhonu jako mulč / hnojivo. Něco málo řepy jsme i vyjednotili. Někde nevyklíčila vůbec, někde ji naopak bylo moc nahusto. Na prvním obrázku je vidět záhon před čištěním. V popředí jsou řepy, co jsme vysadili na jaře se záměrem sklizení vlastních semínek. Tento rok na slunné zahradě by to mohlo dopadnou lépe než minulý rok, kde semínka na chalupě nestíhala dozrát.



Kousek vedle záhonu s řepou máme záhony s cibulí a šalotkou. Ty už manželka jednou vyčistila, ale protože se blíží sklizeň, rozhodli jsme se je před tím vyčistit ještě jednou. Díky předchozímu čištění to byla relativně rychlá práce. Plevel jsme zase naskládali mezi řádky jako mulč (výživu). Cibule i šalotka se letos povedly, nebo to zatím tak vypadá.



Podívali jsme se na záhony s mrkví a petrželí a usoudili, že by chtělo s nimi něco dělat. Moc se nám do toho ale nechtělo a raději jsme se rozhodli vyčistit záhon s fazolí. Ta letos vypadá dost dobře, ale ještě jsme se k jejímu záhonu od výsevu nedostali. Záhon nevypadal špatně, a tak jsme ho celkem rychle vyčistili. Většinu plevele jsme už nevraceli do záhonu s fazolí, ale naházel jsem to na záhon se zeleným hnojením, který jsme se rozhodli tento rok na pěstování nevyužívat. Později ho zakryjeme a všechno, co jsme na něho naházeli, by mělo posloužit jako výživa půdy.

Fazole už celkem bohatě kvete a na pár rostlinách jsou malé lusky. Teď jsem celkem rád, že jsme keříčkové fazoli dali na zahradě ještě šanci. Snad i sklizeň bude dobrá, když to zatím vypadá tak slibně.


Zastavil jsem se s plecí motykou u záhonu s dýněmi. Ty vypadají dost dobře, kvetou a dělají první plody. Motykou jsem posekal tu trochu amarantu, co mezi dýněmi vyrazil. Později až se dýně rozrostou, to už potřeba nebude. Celkem přemýšlím, že bych mezi dýněmi mohl zamulčovat. Problém je, čím to zamulčovat. Na zahradě nám roste hlavně tráva a většina už je skoro suchá. Raději bych něco zeleného, nebo možná zkusit vysít zelené hnojení. Tohle ještě musím promyslet.


Zkontroloval jsem třetí výsevy okurek, cuket a náhradní výsadby brukvovité zeleniny. Dopadlo to ještě lépe, než jsem předpokládal. Semínka okurek a cuket pod kryty vyklíčila a bylo vidět mladé rostlinky. Zakrytovaný kadeřávek taky vypadá dobře. Pro jistotu nechám kryty z PET láhví ještě aspoň týden a uvidíme, jak budou rostlinky vypadat. Zase nechci nechat kryty moc dlouho, protože cukety i okurky rostou hodně rychle a dlouhá doba pod krytem by je poškodila.


Pro tento týden nám čtyři záhony na čištění stačili. Kromě toho nás čekala ještě sklizeň druhého záhonu hrášku a chtěl jsem taky trochu kosit. Hrášek jsme vytahali, naložili na kolečko a odvezli k lavičce, kde otrháme lusky. Z druhého záhonu jsme sklidili hlavně odrůdu „Kelvedon wonder“, která je malinko pozdější než minulý týden sklizená odrůda „Oskar“ a taky mi přijde o něco slabší, co se týká výnosu. Na čtyřech řádcích jsme měli odrůdu „Kleine Rheinländerin“, kterou jsme už jednou zkoušeli a nepřesvědčila nás. Tento rok jsme ji vyseli jenom kvůli tomu, že manželka dostala od kolegyně semínka. Víckrát tuto odrůdu ale vysévat nebudeme. Výnos je o hodně slabší než dvě předchozí odrůdy a dozrává dost nerovnoměrně, co dost komplikuje sklizeň. Jedině, že by to někdo chtěl sklízet jenom tak průběžně k mlsání.

Manželka se pustila do hrášku a já jsem zkusil kosit. Po necelé hodině jsem toho měl dost. Bylo dost horko a předchozí čištění záhonů nám taky dalo zabrat. Navíc tráva byla dost suchá a místy slehlá, takže se občas sekalo dost těžko. Tak jsem to raději zabalil a pomohl manželce dočistit hrášek. Příště raději začnu kosit dříve, pokud to vyjde.

I sklizeň hrášku z druhého záhonu je slušná. Pro nás více než dost. Akorát čištění bylo o dost horší než u odrůdy „Oskar“. Více menších lusků zabralo více času. Na příští rok se zkusím poohlédnout ještě po nějaké jiné odrůdě na zkoušku.

Po otrhání lusků jsme zbytky rostlin stejně jako minulý týden naházeli zpátky na záhon, kde jsme předtím vyseli pohanku. Záhon z minulého týdne, kde jsme udělali to samé, už vypadá, co se týká mulče, dobře. Chybí jenom, aby začala klíčit vysetá pohanka.


Úroda ze zahrady byla tento týden víceméně jako vedlejší produkt naší práce. Při čištění záhonů jsme vyjednotili řepu a přebytečné rostliny zpracujeme do jídla. Při čištění cibule manželka vytrhla pár cibulí šalotky, tam kde jich bylo víc. Taky využijeme do jídla. Pak jsme ještě sklidili trochu jahod, co na záhonech zůstalo. Hlavní sklizeň je za námi, hlavně co se týká jednou plodících odrůd. Ty stále plodící začínají zase kvést, takže ještě nějaké jahody očekávat můžeme.

Na chalupu jsme jeli pozdě a v podstatě jenom na otočku. Doplnit zásoby potravin, co tam máme ještě uskladněné a možná něco sklidit. To jsme i hned po příchodu udělali, protože parkujeme rovnou pod třešní, kde akorát zráli plody. Tak jsme něco málo sklidili, a i sami se najedli. Tak to mám nejraději, přímo ze stromu. Později už mně to tak neláká. Moc jsme ale nesklízeli, protože je nechceme zpracovávat.

Manželka se pak šla podívat na jahody a skončilo to celkem bohatou sklizní. Na zahradě jahody končí, na chalupě asi jenom začínají. Já jsem zatím kontroloval záhony. Všechno vypadá celkem v normě, kromě toho, co sežrali slimáci. Tento týden mi radost udělali rajčata, které vypadají zdravě a silně a pár rostlin už má dokonce plody. Možná se tento rok dočkáme prvních rajčat dřív než obvykle v půlce srpna.

Po sklizni hrášku na zahradě nás čekala ještě o něco menší sklizeň cukrového hrášku na chalupě. Cukrový hrášek roste jako obvykle hodně dobře a dává slušnou úrodu. Problém akorát je, že ho moc nejíme, takže nevím, jestli ho má smysl pěstovat. Jinak chuťově je celkem fajn. To, co šlo, jsme raději vyloupali a zamrazili. Zmrazených celých lusků máme dost ještě z minulého roku.

Takže ani úroda z chalupy neurazila. Kromě ovoce (třešně a jahody) jsme měli relativně dost cukrového hrášku. Manželka vytrhla i pár česneků, které jsme zapomněli na záhonu po minulé sklizni a tento rok nám vyrostli. To jsem nějak zapomněl vyfotit. Ale možná už příští týden nás čeká hlavní sklizeň česneku. Uvidíme za týden, jak bude česnek vypadat. I kromě toho budeme mít dost práce při pokračování údržby záhonů a v mém případě i kosení.

2 thoughts on “Rok sedmý – 1.7.2023: Údržba záhonů

  • 16.07.2023, 21:36 ()
    Permalink

    Zápasíte taky letos s hraboši? Úplně mi ničí úrodu na zahonech, kere i stromky.

    • 04.08.2023, 17:13 ()
      Permalink

      Dobrý den. Předem se omlouvám za opožděnou odpověď. Měli jsme dovolenou a nekontroloval jsem blog. S hraboši ani jinými hlodavci problém nemáme už asi od roku 2020. V podstatě od doby, co se na zahradě objevily užovky. Občas nějakou díru na záhoně vidím, ale ztráty, pokud nějaké jsou, tak jsou zanedbatelné.

Komentáře nejsou povoleny.